TÉMÁK, Kategóriák

Gyógynövényes terápiák a tífusz és a vérhas kezelésére

561
HOZZÁSZÓLÁS:

A vérhasnak 2 válfaja ismert. Közös jellemzőjük a heves, többnyire véres hasmenés.

A vérhas első típusa az amőbás vérhas, mely trópusi országokban igen gyakori. A betegséget élősködő egysejtű organizmus okozza, mely a rossz higiéniás viszonyok miatt, fertőzött vízzel és ételekkel terjed. Tünetei a fertőzés után csak napokkal később jelentkeznek, az is előfordul, hogy évek múlva. A betegséget az orvosok antibiotikumokkal kezelik.

A másik vérhast is baktérium okozza, és hasonlóan terjed, mint az első. Ennek a vérhasnak a lappangási ideje csak 1 hét, tünetei a hasmenés, a gyomorgörcsök és a hányás.tifusz-bakterium

Hogyan kezelhetjük?

Mindkét fajtájánál fontos az elveszített folyadék, az ásványi anyagok és a vitaminok fokozott pótlása. Amennyiben a hasmenéskor nincs orvos a közelben, a kiszáradás ellen, egy 8 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, fél liter narancs és citromlé, illetve 1 liter forralt víz keverékéből készített rehidratáló oldat, kiválóan megfelel.

A vérhassal szemben nincs védőoltás. A betegséget a higiéniás szabályok betartásával előzhetjük meg. Trópusokon óvatosan igyunk helyi csapokból, és körültekintően fogyasszuk a helyi ételeket.

Gyógynövények vérhas és tífusz ellen

Füzény, rétifüzény

Vizek mellett, lápréteken, nedves gyomtársulásokban élő növény a füzény, mely gyógyítja a vérhasat, tífuszt. Használják bél- és gyomorvérzésekre is, külsőleg aranyér kezelésére is jó. Vérhasra a megszárított, a füzény virágos-leveles szárból 5-6 csipetnyit felfőzünk és napi minimum 4-5 alkalommal egy teásbögrényit igyunk belőle. A növény hatóanyagai: szaIikaringIikozid, kevés illóolaj, pektin, csersav, gyanta és egy flavonszármazék.

Vérontó pimpó, vérhasfű

A leginkább lápos erdőkben előforduló vérhasfűnek teáját, belső vérzésekre, makacs bélhurutra, vérhasra használhatjuk. A gyökértörzse több hatóanyagot tartalmaz, mint a levelek. A megszárított növényből 4-5 csipetnyit, főzzünk fel 1 liter vízben és napi minimum 4-5 alkalommal egy teásbögrényit igyunk a főzetből. A vérhasfű hatóanyagai: 20% katekin vaszöldítő csersav, tomentilla vörös flobafén, tormenol, ellagsav, gyanta, tormentillin glikozid, gumi, kinosav és illóolaj.

Ebnyelvűfű, kutyanyelvűfű

Az ebnyelvűfű gyökereit, használjuk vérhas ellen. A szárazabb homokos talajon termő megszárított ledarált növényből 4-5 csipetnyit, 1 liter vízben 2-3 percig megfőzünk, majd napi 4-5 alkalommal fogyasztunk egy teásbögrényivel. A főzet jól gyógyítja a vizeletkiválasztó szerveket is. Az ebnyelvűfű hatóanyagai: kolin, cseranyag, alkaloid, glukoalkaloid és keserűanyag.

Apróbojtorján, párlófű

A népi gyógyászatban, vérhasra alkalmazták apróbojtorján teáját is. A megszárított virágos-leveles részéből 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, majd legalább 4-5 alkalommal egy teásbögrényit iszunk belőle. Kitűnően gyógyít a más emésztőszervi betegségeket is. A növény hatóanyagai: kovasav, illóolaj, glikozidszerű keserűanyag és cserzőanyag.

Kucsmagomba

Erdőkben és cserjésekben honos növény. Az összevagdalt kucsmagombából készített főzetet, régen használták vérhas ellen. 5-6 csipetnek megfelelő mennyiséget 1 liter vízben felfőzünk és ivóvíz helyett is fogyasztjuk.

Bojtorján, közönséges bojtorján, keserűlapu

A bojtorján, vidéki házak körül, árnyas árkok mentén, fasorok, ligetes erdők alján, trágyacsomók közelében élő gyógynövény. A növény levele és gyökere is jó vértisztító. A levelekhez könnyebben hozzáférhetünk, gyakrabban ebből főznek teát. A megszárított levelekből 1 liter vízben 4-5 csipetnyit felfőzünk és napi 4-5 alkalommal egy teásbögrényivel iszunk belőle, heteken át legalább 2 hónapig. Elég, ha a kúrát évente kétszer megismételjük, ősszel és tavasszal. Serkenti az epeműködést és a vizeletkiválasztást is. A bojtorján hatóanyagai: nyálka, inulin, cseranyag és nyomokban illóolaj.

Ibolya, kiskerti ibolya, erdei ibolya

Az ibolya mindegyik fajtája felhasználható vértisztításra, vérhasra, levelei és gyökerei együtt is alkalmazhatók. Emellett idegnyugtató és magas vérnyomást csökkentő, nyálkaoldó, izzasztó hatású gyógynövény. Vértisztításra 4-5 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben a megszárított növényből és napi 3-4 alkalommal 1-2 dl-t fogyasszunk belőle. Az ibolyafőzet hatóanyagai: alkaloida, glikozid, keserűanyag, szaponin és kevés szalicilsav-metilészter tartalmú illóolaj.

Kökény

Erdők, legelők szélén, fasorok között, patakok, csatornák mentén, cserjés helyeken termő növény, melynek virágait használjuk fel vértisztításhoz. A megszárított kökényből, 1 liter vízben 5-6 csipetnyit felfőzünk és naponta 3-4 alkalommal iszunk belőle egy teásbögrényit. Vizelethajtó, hashajtó és vérnyomáscsökkentő is. A termése bélhurutot is gyógyít.

Vérhas esetén tilos:

Alkohol fogyasztása.

561
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]